0107-NO Eurora

Eurora verksted er tilrettelagt arbeidsplass for personer med ulike funksjonshemninger. Funksjonshemmede og kunsthåndverkere jobber sammen. De jobber med å utvikle inspirasjon og kreativitet, og mange av produktene er laget av flere kunstnere i fellesskap.

0108-NO Eventyrstien

Teatergruppe Frøya har skuespillere med utviklingshemning.

0109-NO Fattighuset

På denne arbeidsplassen samler utviklingshemmede og andre inn flasker og gir pante-pengene til gode formål. I dette tilfellet går pengene til gaver Fattighuset kan dele ut til jul.

0110-NO Fellesskap

Trine bor i Vidaråsen landsby. Fellesskap og samvær er sentralt i landsbyen. Blant annet har man fellesmåltider.

0111-NO Fjellheimen

Fjellheimen leirskole er en leirskole for personer med utviklingshemning. De får statlig støtte, og kan derfor tilby rimelige opphold.

0112-NO Fjellheimen

Fjellheimen leirskole

0113-NO Forandringer

"I gamle dager måtte vi gå på alle ting. I dag kan vi gjøre som vi vil. Og det er dumt!"

0114-NO Forfengelighet

Ole Kristian er forfengelig og elsker å kle seg og style seg i god 50-talls stil.

0115-NO Fotballåt om monkisser

Rapperen Vinni og Thomas Seltzer fra Turboneger har laget en Cupfinalesang som er nedsettende om utviklingshemning.

0116-NO Fotballglede. Chri du chat

Henriette er glad i å spille fotball. Hun trener tre ganger i uken. Hun har med seg støttekontakt.

0118-NO Fritidsklubben

Fritidsklubb. Gry danser, hører på musikk, spiller spill og koser seg med brus og smågodt.

0119-NO Førekort

Ole Kristian har utviklingshemning, men har klart å ta sertifikat for bil.

0120-NO Gjengen fotballag

Gjengen fotballag på Oppegård er et fotballag spesielt for utviklingshemmede.

0121-NO Gode eksempler

"At sånne som oss vil opp og fram og vise at vi har noe å gi andre, har vi tidligere sett mange gode eksempler på i Empo tv", sier programlederen.

0122-NO Godt på Vidaråsen

Trine forteller engasjert om hvor godt hun har det på Vidaråsen landsby. I Oslo hadde hun ingen venner. Da hun flyttet til Vidaråsen opplevde hun at hun fikk 100 venner.

0123-NO Grisen hyler

Kulturelt innslag til Odd Nordstogas "Grisen står og hyler".

0127-NO Hanne Mathisen. Om sorteringssamfunnet

Hanne Mathisen er skuffet over tendenser til sorteringssamfunn, og vil at vi skal se henne som helt menneske.

0128-NO Helsesjekk

Steinar Wangen får helsesjekk. I dette tilfellet av legen ved Special Olympics i Athen.

0129-NO Herleik

Herleik Kristiansen er en kjent kunstner med utviklingshemning. Forelesning om hvordan hans kunstneriske evner ble stimulert på Trastad gård.

0130-NO Himmeljegerne. Forberedelser til ekspedisjon

Brødrene Tannæs-Fjeld har planer om å gå på ski over Grønland. Simen blir i tilfelle den første med utviklingshemning som krysser Grønland.

0131-NO Himmeljegerne. Høye mål

Himmeljegerne, høye mål

0132-NO Himmeljegerne. Kommunikasjon

Simen skal krysse Grønland på ski, sammen med sin bror. Han har lite vokalt språk, og synes det er litt krevende å bli stilt spørsmål av reporteren. Hans bror viser en forbilledlig måte å hjelpe ham til å uttrykke seg om det han har på hjertet.

0133-NO Himmeljegerne. Sterke sider

Himmeljegerne, sterke sider, om å være god på noe

0139-NO Hjernehinnebetennelse

Hun fikk hjernehinnebetennelse da hun var 3 år, og fikk i etterkant av dette utviklingshemning.

0140-NO Hjertebakken borettslag

Vi treffer to ungdommer som flytter hjemmefra. Andreas flytter inn i Hjertebakken borettslag på Nesodden. Om pårørendes forventninger, og forventninger til de med utviklingshemning som skal flytte inn der.

0141-NO Holdninger. Etikk. Del 1

Scene: Overlapping i personalgruppen. Et av personalet beskriver problemer med en tjenestebruker, og vil sette i gang tiltak. Blant annet holde avstand for å unngå at han kan skade andre, og be legen om å øke medisineringen for å få ham mer rolig.

Overlapping: Karsten forteller om en «skikkelig dårlig dag». Tjenesteyter og tjenestebruker «står på sitt», tjenesteyter blir sint og begynte å kaste ting etter ham. Det ropes på medisin for å gjøre noe med problemet.

0142-NO Holdninger. Etikk. Del 2

Overlappingsmøte. Et av personalet er opptatt av å ikke for raskt sette i gang inngripende tiltak med medisinering etc. Hun er også opptatt av å lytte til hva personen med utviklingshemning prøver å kommunisere, og evaluere hvordan vår egen atferd som personale kan trigge utfordrende atferd.

0143-NO Håndball og fotball

Reporteren mener at dommeren skal være strengere, men dommeren mener at det er viktig å være litt mer raus på dette nivået.

0144-NO Idol

Monica er den første med utviklingshemning som har meldt seg på Idol.

0147-NO Jens Petter Gitlesen. Om reformen

"Har hele reformen vært mislykket?", spør reporteren NFUs forbundsleder

0148-NO Kabal i hjerter 1

Kåre Morten har Down syndrom, og snakker om at noen ganger kan han bli så irritert at han knuser speil og kopper. Men han slår aldri mennesker.

0149-NO Kabal i hjerter 2

Kåre Morten har Down syndrom og spør sin mor om andre kan se at han er annerledes.

0150-NO Kabal i hjerter 3

May Britt er en fargeklatt i bybildet i Bergen. For å huske hvilken dag det er, har hun gitt hver dag en farge. Og de klærne hun bruker skal ha samme farge som den dagen hun bruker klærne.

0151-NO Kabal i hjerter 4

Kåre Morten lurer på hvorfor han bor på et sted som er annerledes enn der hvor andre bor. Hans mor viser at hun er lite begeistret for at han samler flasker, og mener at kjæresten hans bestemmer for mye i forholdet. Han må vise seg som en mann, sier hun.

0152-NO Kabal i hjerter 5

Kåre Morten har en kjæreste som heter May Britt. Kåre Mortens mor nekter å akseptere May Britt, fordi hun samler flasker.

0155-NO

Kai Zahl snakker om å få et barn med utviklingshemning, og bruker ord som "ødelagt, eller kommet til verden med feil koblingsskjema". Og at man gjennom å ha et funksjonshemmet barn kan komme til å overse de andre barna man har.

0156-NO

Kai Zahl har skrevet boken "Skal vi velge livet?", som debatterer om man skal velge bort barn som er så annerledes som hans egen sønn er.

0157-NO

Kai Zahl har fått vite at sønnen har arvet genfeil fra ham, og mener at han dermed har skylden for alt det vanskelige sønnen har opplevd.

0158-NO

"Du skal ikke være småbarnspappa når du er 80 år" sier Kai Zahl. Og viser til problemene knyttet til å ha en sønn med utviklingshemning.

0159-NO

Kai Zahl får spørsmål om hvordan det har vært å være far til en med utviklingshemning. Han vegrer seg for å mene noe om man bør beholde eller ta bort et foster som man vet kommer til å bli betydelig funksjonshemmet. 1 år senere kommer han med en bok hvor budskapet er adskillig mere klart, og da i retning av stor forståelse for å velge bort funksjonshemmede barn

0160-NO

Karianne Moen fra Politiet sier at det er lite kunnskap om utviklingshemmede blant politifolk. Innslaget refererer til etterforskning av overgrep mot utviklingshemmede.

0161-NO

Kim har utviklingshemning, og er en del av det frivillige støtteapparatet rundt Follo fotballklubb. Han får ros fra treneren og daglig leder i fotballklubben for sin innsats.

0162-NO

Kim har utviklingshemning og er ihuga fotballfan -med Follo som favorittlag. Han er med i supportergjengen på lik linje med alle de andre.

0163-NO

Et lykkelig par som har utviklingshemning har nettopp blitt kjærester.

0167-NO

Steinar Wangen er i mot tidlig ultralyd. Han mener det er i strid med FN konvensjonen.

0168-NO

Kunstutstilling for utviklingshemmede.

0169-NO

Landsturneringen i håndball og fotball for utviklingshemmede har 1400 påmeldte.

0170-NO

Langedrag. Her mates elgen med banan.

0171-NO

Langedrag. Utviklingshemmede møter ulv.

0172-NO

Leser søker bok. Bokklubb for voksne personer med utviklingshemning.

0174-NO

Leser søker bok. Informasjon om leseklubben som er spesielt for personer med utviklingshemning.

0175-NO

Utviklingshemmede forteller om hvor de får tak i bøker.

0176-NO

Lions er klubber bestående av helt vanlige mennesker, menn og kvinner, som ønsker å bruke noe av sin fritid til å hjelpe andre. Lions er helt fri for sære seremonier og hemmelighetskremmeri. De er også politisk og religiøst nøytrale. Reportasjen viser flydag på Toten, som har blitt arrangert i over 20 år. Arrangementet er spesielt rettet mot personer med utviklingshemning.

0177-NO

Personale mener at Anne Mari kler cap på hodet. Men det er hun nok ikke selv enig i.

0178-NO

Petter har utviklingshemning. Han har meldt seg inn i Arbeiderpartiet og samler inn penger til kamp mot mobbing. Han liker også å lese dikt.

0179-NO

Jøran Hansen har utviklingshemning og er aktiv politiker i By- og nærmiljøpartiet.

0180-NO

Tjenester til utviklingshemmede rammes ofte av nedskjæringer. Politiker med utviklingshemning svarer på hvorfor han tror det er slik.

0181-NO

Lupe er en av de to store organisasjonene som representerer utviklingshemmede og deres pårørende. Lupe forteller om sin egen virksomhet.

0182-NO

Audun Lysbakken markerer utviklingshemmedes rettigheter, med mål om å ha et samfunn fritt for diskriminering.

0183-NO

Politikere i Asker bestemte seg for å lage boligghetto for utviklingshemmede. Audun Lysbakken understreker at kommunepolitikere ikke skal bestemme hvor utviklingshemmede skal bo.

0184-NO

Scene: Personale og Erik med utviklingshemning går tur. Plutselig løper Erik ut i veien, og blir stoppet av personalet.

0185-NO

Scene: Erik og personale går tur. Erik begynner å løpe, uten at personalet stopper ham.

0186-NO

På kjøkkenet til Hege er det hengt opp masse regler om regler om alt hun ikke får lov til. Personale vil ha henne til å ta epilepsimedisin, og lokker med nugatti på brødskiven. Bare hvis hun tar medisinen. Hun får lommepenger, men personalet bestemmer hvordan hun skal bruke pengene.

0187-NO

På arbeidsplassen har de kjøpt opp utstyr fra en gammel marsipanfabrikk som ble nedlagt. Nå produserer utviklingshemmede herlig marsipan.

0188-NO

Evaluering av reformen. Folk kan bli ensomme, sier tjenesteleder.

0189-NO

Musikkvideo fra Merkesteinane. "Det var verdt det".

0190-NO

Morodalsfestivalen. En festival med omvendt integrering.

0191-NO

Teater Nonstop er et profesjonelt teater i Namsos, hvor skuespillerne har utviklingshemning.

0192-NO

Teaterstykket "Litt kaffe, kanskje" handler om oppveksten til Anna Magrete. Hun spiller selv rollen som seg selv.

0193-NO

Norway cup arrangeres hvert år i Oslo. De har også en egen turnering for utviklingshemmede, kalt Unified.

0194-NO

Norway cup. Fokus på Magnus sine sterke sider.

0196-NO

Borgen vinner finalen i Unified-klassen på Norway cup.

0197-NO

Ole Ivars har i flere år spilt på dansegalla for utviklingshemmede. Det er mer jubel blant utviklingshemmede publikummere enn hos mange andre, sier vokalisten.

0198-NO

Marius vil ikke prate om at han har Down syndrom.

[Arkiv]