Alle kan. Om å gjøre tvil til skamme på en russisk fregatt

Olav Grimdalen jr. og Jarle Andhøy, to av deltagerne i tv-­serien Tangeruddampen, gjestet SOR­konferansen i Bergen i mai. For en fullsatt sal formidlet de sine erfaringer fra seilaset. Fremlegget handlet
om vennskap, store drømmer og mestring.
 
Tekst: Ann Cecilie Hjelm
 
 
 
Andhøy ble først kjent med Tangerud­ gjengen gjennom programmet Tangerud­ bakken. «En ting jeg føler jeg har til felles med beboerne i Tangerudbakken er å gå mot strømmen. Når jeg har funnet en retning, så kliner jeg til. Der er vi nok ganske like» forteller Andhøy.
 
Denne likheten og kravet til hverandres innsats danner grunnlaget for seilas på den russiske fregatten Shtandart. En unik mulighet for samarbeid – når alle først hadde lært seg å seile. Å lage sjøfolk Sjøsyke, lagarbeid, tunge arbeidsoppgaver og lange dager i ukjente omgivelser er en del av livet på en seilskute. Sjølivet kan være tøft for enhver, og flere av mann­ skapet har det man ofte refererer til som store hjelpebehov.
 
Tangeruddampen har seilt norskekysten fra Stavern til Lofoten. Uten hjelpepersonell eller foreldre. Det du ser i tv­serien er sånn det har vært. Det finnes ingen vernepleiere bak kamera og det har ikke vært foreldre om bord. Både ansatte og pårørende fikk tilbud om å være med, men takket nei og den gjengse opp­ fatningen blant dem var at Tangerud­ dampen ikke ville kunne gjennomføres i det hele tatt.
 
Andhøy forteller at for å overvinne utfordringene som meldte seg måtte hele gruppa fungere som et team. Det måtte være tillitt i laget, og alle måtte føle seg trygge og ha det bra.