Ordene vi bruker

«DET HETER IKKE UTVIKLINGSHEMMEDE! DET HETER MENNESKER MED UTVIKLINGSHEMNING!»
Slike utrop har jeg vært vitne til mange ganger, både fra tilhørere på konferanser og deltagere i møter. Noen ganger synes jeg nok reaksjonene kunne vært formulert litt mer respektfullt enn de av og til blir, særlig siden budskapet egentlig handler om å vise respekt.
 
Men reaksjonene er samtidig forståelige. De bygger på en langvarig frustrasjon over å være vitne til hvordan vi med ordbruk har motvirket inkludering av denne gruppen. Som først og fremst ikke er en gruppe, men individer som deg og meg.
 
Vi har syndet vi også. I banneret på nettsiden vår står det «Gode levekår for utviklingshemmete». Men vi lover å fjerne det om kort tid, når nettsidene får gjennomgå en radikal oppussing. 
 
Men det «heter» ikke «mennesker med utviklingshemning». Det er ikke den eneste lovlige betegnelsen. Det som er viktig er å ha et bevisst forhold til ordene vi bruker.
 
Egentlig bruker vi ordet utviklingshemning for ofte. Finn gjerne andre formuleringer. Slutt å fokusere så mye på diagnosen. Selv har jeg i mange år stort sett vært påpasselig med å benytte formuleringer som «mennesker med utviklingshemning», men prøver å si det sjeldnere og sjeldnere. En av grunnene er at jeg synes det burde være unødvendig å understreke hver eneste gang at de er mennesker.
 
Men hva vi enn sier bør vi passe på at ordbruken vår gjør noe bra for dem vi snakker om.
 
Jarle Eknes, daglig leder Stiftelsen SOR