-Dette er bare begynnelsen

De første syv arbeidstakerne er på plass hos Scandic-kjeden, og Ida Marie Færestrand har fått sin første faste jobb. -Vi bør skaffe arbeid til minst 1000 mennesker med utviklingshemming, sier lederen av prosjektet "Helt med".

Skrevet av Kari Pedersen, bt.no. Foto: Eirik Brekke.

- Jeg står opp klokken seks for å være sikker på å være her presis klokken ni, sier Ida Marie Færestrand smilende. Hun stråler når hun snakker om jobben hun har fått på kjøkkenet til Scandic Bergen City.

Syv år er gått siden Færestrand var ferdig med videregående. Siden har hun hevet uføretrygd og lett etter en mulighet til å bidra i samfunnet. Siste året har hun ventet på ledig plass hos vekstbedriften Nordnes Verksteder.

185 på venteliste

Det er mange som Færestrand. I Hordaland står 185 mennesker på venteliste til en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) for uføretrygdede. En VTA-arbeidsplass koster stat og kommune nær 200.000 kroner og er mangelvare. Noen melder seg ikke engang i køen.

Så åpnet denne muligheten seg hos Scandic. En fast jobb der Færestrand beholder trygden. I tillegg betaler hotellet henne 20 prosent av tarifflønn, om lag 30 kroner timen. Prosjektet kalles «Helt med» og er i regi av stiftelsen SOR.

Mandag markerte prosjektledelsen at de første syv arbeidstakerne er på plass hos Scandic-kjeden, som er prosjektets første samarbeidspartner.

- Bare begynnelsen

- Dette er bare begynnelsen, sier prosjektleder Jarle Eknes. – Vi bør klare å skaffe arbeid til i hvert fall 1000 mennesker. Og like viktig, vi skal sørge for at de blir værende i arbeidslivet, legger han til.

Eknes ønsker seg deltakere i mange ulike virksomheter. Hoteller, kantiner, flyplasser, barnehager og sykehjem, for eksempel.

«Helt med» er inspirert av et lignende dansk prosjekt, der over 2000 mennesker med utviklingshemming har fått innpass på ordinære arbeidsplasser.

Ett år har prosjektledelsen brukt på å få på plass avtaler med Nav, fagforeninger og bedrifter.

- Hva har vært den største utfordringen?

- Vi hadde sett for oss at fagbevegelsen ville være skeptisk til å lønne noen med bare 20 prosent av tariff. Men fagbevegelsen har vært entusiastisk. Bedriftene tenner fort.

Noen barrierer har det vært: - Vi utfordrer Navs systemer, som må justeres. Og kommunen har vist seg forunderlig vanskelige å få avtaler med, sier Eknes.

- Vi har plass

På mandagens markering tok Magny Nordtveit ordet. Hun er styrer ved kommunale Fyllingsdalen sykehjem.

- Jeg har lenge tenkt at vi har plass til mennesker med utviklingshemming hos oss, sa hun.

- Men vi trenger hjelp til å planlegge og rekruttere, la hun til.

Gerd Søreide, representant for Nav, kom med en god nyhet: Nav vil betale en halv stilling til nettopp slik tilrettelegging og rekruttering.

Fire av de syv som nå har fått jobb på Scandic-hotellene kommer fra vekstbedrifter som Nordnes Verksteder.

Steinar Sellevold, som er daglig leder der, ser likevel ikke «Helt med» som en konkurrent.

- Vi skal ikke se det som et problem at noen av våre sterkeste arbeidstakere forsvinner. Det gir oss mulighet til å hente inn fra venteliste nye som kan bli våre sterkeste i fremtiden. Dette er en kjede som vil rulle og gå, sier han.

- Fantastisk

Anne Mette Tennebakk er mamma til Ida Marie Færestrand.

- Det er bare helt fantastisk å se Ida i arbeid, sier hun bestemt.

Hun gleder seg over at datteren så åpenbart trives og får gode tilbakemeldinger. Tennebakk er også glad for at bedriften har sørget for en fadder til henne og at det er avklart med kollegene at Ida trenger litt ekstra støtte.

- Unge med utviklingshemming som er så velfungerende som Ida, faller så lett utenfor. De som trenger mest hjelp fins det tilbud for, mens hun som har så mye å bidra med, er blitt gående i mange år uten noe, sier Tennebakk.

 

Denne artikkelen er hentet fra Bergens Tidende, tirsdag 30. mai, 2017.