Aurora - kunsten å skape noe sammen

Ved Aurora Verksted SA i Bærum jobber kunstnere med og uten funksjonsnedsettelse. Sammen skaper de kollektiv kunst. De som bidrar i kunsten har ulike roller men lik verdi, forteller Trine Dreyer på SOR konferansen «Helt med» i Oslo.
Maleri fra Aurora Verksted SA. Henger på SORs kontor,
og har prydet en av forsidene i SOR Rapport.

Tekst: Jarle Eknes

«Det betyr at det er veldig stor forskjell på hva Gry, Kjersti eller jeg gjør i løpet av en vanlig arbeidsdag», sier Dreyer. – «Og det er slik det skal være. For vi er ikke amatører, vi er profesjonelle på det vi driver med. Men når det kommer til verdi så er det faktisk et poeng for oss at vi jobber sammen og ser hverandre i øyenhøyde». I deres kortfattede versjon om hvem de er og hva de driver med, sier de at 100% Auroradesign består av 54% omsorg, 19% galskap, 13% inspirasjon, 8% latter, 5% adrenalin og 1% orden.

Aurora Verksted SA legger vekt på kreative løsninger, også når det gjelder å utvikle funksjonelle og rimelige måter å drive organisasjon på. Det handler om at de flytter seg og endrer seg med en gang de trenger det, for å forholde seg til nye krav inn og nye brukere. Det males mye,det lages mye flott i porselen og

keramikk, og ikke minst har de et bredt spekter av tekstilkunst. Det legges svært mye arbeid i produktene. Det er lange og omfattende prosesser, men resultatene er fantastisk. Høy kvalitet er svært viktig for dem. Det gjorde også at deres storsatsing ved å etablere seg med butikken Respekt sentralt på Majorstua i 2013 ble en svært vellykket satsing. Aurora Verksted er et samvirke med 16 eiere, og mer enn 70 personer i arbeid.

Gry Lillian Nilsen, Kjersti Lill Storlien og Trine Dreyer,
Aurora verksted. Foto: Jarle Eknes

Det er mindre tilrettelegging i denne bedriften enn man skulle tro. I stedet for å tilrettelegge slik at man kan delta litt i mye, dyrkes spesialfeltene til den enkelte. En kan være svært spesialisert på å lage nøyaktige streker og da brukes han der hvor det er bruk for streker. Han får gjøre det han kan. Mye. En annen er spesielt god på prikker. Og prikker er spesialiteten til en kvinne ved bedriften, det komme stadig til nytte i forskjellige produkter. Deres spesialiteter gir seg uttrykk i helt spesielle og attraktive produkter.

Lucas Melo jobber maleverkstedet. Alt begynner med et hvitt maleri og et tema. I forfjor hadde de regnskog som tema, året etter var temaet sport, og i år er livet i havet tema. Det er en veldig lang prosess fra et valgt tema og et hvitt maleri til det de ferdige maleriene som ble vist på utstillingen. Det krever mye, men det er veldig gøy, forteller Melo. Aurora Verksted SA viste 51 bilder på utstilling i konferanselokalet, og SOR klarte ikke motstå fristelsen til å kjøpe 4 av dem. Hele serien med kort. Nå pryder de veggene på SORs kontor på Torshov i Oslo.
SOR har også vært så heldig å få lov  til å bruke kunst fra dem på forsidenav tidsskriftet.

Lukas Melo, Aurora verksted
Foto: Jarle Eknes

Les mer om Aurora Verksted SA på deres nettsteder: http://www.aurora-verksted.no/

 

Maleri fra Aurora Verksted SA. Henger på SORs kontor,
og har prydet en av forsidene i SOR Rapport.

Last ned artikkelen som PDF.

Denne artikkelen ble først publisert i SOR Rapport nr 4/2016. For å få de ferskeste artiklene først må du abonnere på SOR Rapport.