Mat og trivsel

Gro Marit Rødevand arbeider i innovasjonsbedriften Karde. Karde jobber med informasjons og kommunikasjons-teknologi, spesielt bruk av slik teknologi for mennesker med redusert kognitiv funksjonsevne. Hun har selv en voksen sønn med Down syndrom og er dermed spesielt opptatt av mennesker med utviklingshemming, forteller hun på SORkonferansen «Livsstil – et spørsmål om valg».
Gro Marit Rødevand. Foto: Anne Enger

Tekst: Jarle Eknes

En periode satt hun i styret i Oslo fylkeslag av NFU. Styret lånte møtelokaler av NFU Norge. I møtelokalet kom hun over en nylig utgitt bok som het Så godt! Lettlest kokebok. Hun synes det var en fantastisk fin bok og fikk en idé om å lage filmer av noen av oppskriftene. Med midler fra ExtraStiftelsen og i samarbeid med kokebokforfatterne satte de i gang, med hennes egen sønn i hovedrollen som kokk.

Filmene ble laget med sikte på å kunne bidra til å øke mestringsfølelse og selvstendighet for personer med utviklingshemming. Det skulle skje ved at de selv skulle lære å lage mat ved hjelp av instruksjonsfilmene og at de kunne lære andre å lage mat. De tenkte også at det kunne være en god idé å gi bort et matlagnings/ kokkekurs som presang til et familiemedlem eller annen bekjent.

Nettbrett
Samtidig håpet vi å vise at målgruppen kunne nyttiggjøre seg bruk av nettbrett som et hjelpemiddel på et kjøkken. Nettbrett er veldig mye greiere enn en pc med tastatur når man skal se film mens man lager mat, hevder Rødevand. 17 filmer basert på oppskrifter fra Så godt ble testet ut av fem personer i tre forskjellige samlokaliserte boliger for mennesker med utviklingshemming.

De lagde også film om å dekke bord i forbindelse med frokost, et suppemåltid og en middag med flere retter. En annen film handlet om å dekke på til fest, med bruk av duk og pynting. Det er ikke vanlig at man i oppskrifter eller matprogram viser hvordan man skyller grønnsaker, vasker hender og rydder opp på et kjøkken når man lager mat, men i Karde syntes de det kunne være nyttig å også lage en film om dette.

Foto: Gro Marit Rødevand

Filmen om hygiene på kjøkkenet er den tredje mest populære filmen blant de filmene de har lagt ut på YouTube i dette matfilm-prosjektet, forteller Rødevand.

Det ble også utviklet nye oppskrifter i prosjektet. Dette var retter som ble etterlyst ved anmeldelse av kokeboka da den var ny. Det dreier seg om tre lunsjretter, en smoothie og en dipsaus.

På nettstedet for filmene, er det et menyvalg som heter Film med stopp. Det viste seg da de testet ut filmene, at noen av testpersonene hadde problemer med å stoppe filmen på riktig sted for hvert trinn i matlagingsprosessen. De stoppet gjerne filmen når de kom inn i neste trinn, og dermed ble det feil bilde på skjermen. Statped har fått lagt til en funksjonalitet med automatiske stopp for hvert trinn i matlagingsprosessen. Statped, avdeling for læringsressurser og teknologiutvikling har også lagt til menyvalg for tegnspråktolking av filmene.

De pedagogiske prinsippene fra kokeboken er beholdt også i filmene, og det er lagt opp til at filmene skal kunne brukes ved siden av kokeboken. Filmene ligger gratis tilgjengelig på www.matfilmer.org.

Mat og trivsel
Rødevand har flere jern i ilden, og forteller videre om e-læringskurs de har laget om kosthold og fysisk aktivitet, ett for personer med utviklingshemming og ett for deres gode hjelpere. Også dette er finansiert av ExtraStiftelsen. Første versjon av begge kursene ble testet på Peder Morset folkehøgskole, hvor 2/3 av elevene har utviklingshemming. E-læringskursene er basert på anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet fra Helsedirektoratet.

Hjemmesiden for www.matfilmer.org
Åpningsbildet i kurset for mennesker med utviklingshemming.
Oppskrifter fra kokeboken «Så godt!».

 

Last ned artikkelen som PDF.

Denne artikkelen ble først publisert i SOR Rapport nr 4/2016. For å få de ferskeste artiklene først må du abonnere på SOR Rapport.