Skip to main content

Nyheter

Knus fordommene: Rock med ulik sokk!

Knus fordommene: Rock med ulik sokk!

21. mars har befestet seg som den internasjonale dagen for Downs Syndrom. Du vet, den dagen der vi tar på oss ulike sokker for å anerkjenne mangfold og menneskeverd, og står opp mot urettmessig behandling.

Samtale om barne- og avlastningsboliger på UngSOR24

Samtale om barne- og avlastningsboliger på UngSOR24

Gjennom nasjonale tilsyn utført i 2023 og 2024, er det avdekket avvik fra lovverket knyttet til avlastning og barneboliger i en lang rekke tilfeller. På UngSOR-konferansen 2024 retter vi søkelyset mot betydningen av gode barne- og avlastningsboliger, belyst gjennom blant annet forelesninger fra og en samtale mellom representanter fra Barneombudet og Helsetilsynet. 

Fremdeles svak styring, høyt risikonivå og manglende kontroll i tjenester til personer med utviklingshemming?

Fremdeles svak styring, høyt risikonivå og manglende kontroll i tjenester til personer med utviklingshemming?

I 2016 påpekte Helsetilsynet alvorlig svikt i kommunale tjenester til personer med utviklingshemming. Rapporten viste at tjenestene var preget av svak styring og høyt risikonivå med fare for alvorlige konsekvenser for helse og livskvalitet. Ny forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring trådte i kraft 1.1.2017. I forskriften understrekes betydningen av at det også utføres kontroll. Er det tilstrekkelig interesse for disse tjenestene fra nasjonale fagmyndigheter og nasjonal kontrollinstans? Har føringene fra overordnet myndigheter sikret sterkere styring og lavere risikonivå? Er risikoen for redusert helse og redusert livskvalitet mindre?

Foreldreerfaringer med kommunale tjenester til mennesker med utviklingshemming

Foreldreerfaringer med kommunale tjenester til mennesker med utviklingshemming

Foreldre til voksne med utviklingshemming fortsetter vanligvis å være aktive deltakere når de voksne barna flytter hjemmefra. Likevel vet vi lite om foreldrenes meninger og ønsker om tjenestene. Denne artikkelen bygger på intervju med Tone og Olav Øygard som har en voksen datter på 38 år, Siri. Hun bor i et kommunalt bofellesskap i Alta kommune. Siri har ikke talespråk, men kommuniserer med tegn og kroppsspråk. Siri elsker å bli sunget for og liker også godt å være i basseng. Hun har stor glede av sosialt samvær. Hun har alvorlig epilepsi og har hatt behov for tett oppfølging inkludert anfallsovervåking hele livet.

Nettverk og faglig utvikling i Telemark

Nettverk og faglig utvikling i Telemark

Siden 2012 har Sykehuset Telemark, seksjon voksenhabilitering (HAVO) i samarbeid med kommuner i Telemark arrangert nettverkssamlinger for miljøterapeuter ledere i kommunale bofellesskap og dagsentere. Nettverket har vokst seg stort og er etter hvert blitt et to-ganger-i- året høydepunkt både faglig og sosialt. Fagfolk fra hele fylket samles for å utveksle erfaring og kompetanse.

Økt kompetanse gir bedre tjenester

Økt kompetanse gir bedre tjenester

Mange med utviklingshemming får ikke det de har krav på og behov for av kommunale helse- og omsorgstjenester og flere har heller ikke reell påvirkning i eget liv. Manglende fagkompetanse svekker både levekår og forsvarlige tjenester. Kompetanseutvikling er lederens ansvar.

Mangfold

Mangfold

I de kommunale helse- og omsorgstjenestene er det mange ansatte som har innvandrerbakgrunn. Mangfold blant ansatte i en virksomhet kan være en ressurs og et fortrinn, men det kan også gi utfordringer i form av konflikter, mistrivsel og manglende tilhørighet til arbeidsplassen. For å utnytte potensialet i en flerkulturell og flerspråklig ansattgruppe er aktiv mangfoldsledelse avgjørende. Det innebærer at ledere utvikler og utnytter bevisst mulighetene i at ansatte har ulik bakgrunn. Inkludering er et nøkkelord i dette arbeidet.

Hvorfor blir du i jobben?

Hvorfor blir du i jobben?

Gode profesjonelle relasjoner mellom bruker og tjenesteyter er essensielt for at brukere med utviklingshemming opplever god livskvalitet. For brukere med store og sammensatte vansker er relasjoner vanskelig å opprettholde hvis ansattes jobbskiftetempo er høyt. Ti kommunale tjenesteytere i to botilbud ble intervjuet gruppevis. Tjenesteyterne vektla relasjon til brukeren og kollegaene, godt arbeidsmiljø, veiledning og god ledelse som faktorer som gjør at de blir i jobben. Tiltak for å beholde tjenesteytere vil omfatte ivaretagelse av ansatte, fleksibel arbeidstid, samt å utvikle og opprettholde et godt arbeidsmiljø.