Fikk kulturpris for sin innsats

Hva skjer når en visjonær filmentusiast møter en kulturentusiast? Da blir det kortfilm. Thomas Enstad Trana fikk nylig Rauma kommunes kulturpris for engasjementet han har vist ovenfor medborgere med og uten utviklingshemming. Kortfilmene «Olsenbanden raner Rauma» og «Raumagjengen og militærkuppet» har i hovedsak brukt mennesker med utviklingshemming i rollene – med stort hell.

Tekst: Linn Løvlie Slette

 

Bildet: Thomas Enstad Trana

Kan du si litt om arbeidet du har lagt ned for å få denne prisen?

Jeg har vært aktiv i kulturlivet siden ungdommen, og har gjort mye forskjellig opp igjennom årene. Dette engasjementet begynte vel når Tommy Lindeberget kontaktet meg og lurte på om jeg ville være med å lage film. Etter litt betenkningstid sa jeg ja til å bli med. Jeg tenkte som så; når jeg spør noen om hjelp setter jeg jo pris på at folk stiller opp. Vi hadde ikke så stort budsjett, mellom 15.-20.000. Først var tanken til Tommy å lage noe som var inspirert av Hotel Cæsar og Olsenbanden, men vi landet vel på Olsenbanden til slutt. Rollene i filmene er stort sett besatt av mennesker med utviklingshemming, sier Thomas. Dermed ble kortfilmene «Olsenbanden raner Rauma» og «Raumagjengen og militærkuppet» en realitet.

På premieredagene ble det rullet ut rød løper, og servert mozell i stettglass, røper Thomas.

Tommy Lindeberget står for ideene til filmene. «Han er veldig fokusert, og har store drømmer» legger Thomas til. «Han er en stor visjonær. Nå har han ønsker om å sette opp et sommerteater. Tommy har virkelig blitt løftet opp gjennom filmprosjektene – og han er ikke ferdig med det første».

Hva har dette betydd for de involverte?

«For det første har vi jo gitt de involverte et fritidstilbud. Samtidig har prosjektet vært med på å skape tilknytning til resten av lokalsamfunnet for de involverte deltakerne. Det ble knyttet bånd man vanligvis ikke ville knyttet. Også er det jo flere i filmen som har blitt gjenkjent etterpå. Deltakerne er kjempestolte! Prosjektet har vært med på å forandre livet til enkelte», uttrykker filmprodusenten fornøyd.

«Vi hadde opp mot 80 statister i en scene i filmen «Rauma og militærkuppet». Vi fikk låne en flott veteranbil. Ordføreren i kommunen spilte konge, og ble kjørt oppover en militærparade. Det kom statister helt fra Molde for å bli med på dette. Alle vennene til hovedrolleinnhaverne fra bofellesskapene ble utnevnt som VIP-statister slik at de fikk maksimalt utbytte av hva de var med på. Noen ble også brukt i andre scener i filmen. Det er også litt spesielt med musikken i kortfilmen «Rauma og militærkuppet». Denne musikken er spesielt laget for filmen av en filmmusikkprodusent», legger Thomas til.

Måtte bytte navn

Etter den første filmen «Olsenbanden raner Rauma» var det noen som hvisket filmskaperne i øret at Nordisk film ville reagere på tittelen. «Vi hadde jo ikke rett til å bruke «olsenbanden-navnet», så vi byttet tittel i film nummer to til «raumagjengen». Vi har ikke hørt noe fra Nordisk film, og vi har jo heller ikke tjent penger på dette», sier Thomas lettet.

Vi i Stiftelsen SOR ønsker å berømme Thomas for at han har tatt initiativ til å imøtekomme drømmene til mennesker med utviklingshemming i Rauma kommune. «Jeg har skaffet meg venner for livet» avslutter Thomas.

«Olsenbanden raner Rauma» kan du se her: https://www.youtube.com/watch?v=nhZgCNvddp4
«Raumagjengen og militærkuppet kan du se her: https://www.youtube.com/watch?v=gYyNpXThKOk